Youtube-näkyvyys auttaa yritystäkin – lue videovinkit
Video jyllää, eikä se ole mikään ihme. Youtube-näkyvyys on monen suosion mittari ja videoiden tekeminen on nykylaitteilla yhä helpompaa ja hyvin edullista. Videosisällöt vetoavat yhä laajempaan yleisöön, nuoriso ei tekstistä enää juuri piittaa ja onhan liikkuvan kuvan huomioarvo aina ollut erinomainen.
Youtube-näkyvyys on kiinnostavuuden mittari
Youtube jyrää toki kaikenlaisen videosisällön pääpaikkana. Ei taida enää löytyä aihetta tai asiaa, josta ei löytyisi videota. Nuorempi polvi etsii lähes kaiken sisällön Youtubesta, se on heidän hakukoneensa (ja Youtuben omistaa Google, kätevää!). Ja onhan todella kätevää katsoa videolta, miten jotakin tuotetta käytetään, miten se kasataan tai mistä löytyy vaikkapa jokin kuvan- tai videonkäsittelyohjelman tietty ominaisuus ja miten se toimii.
Kiinteistönvälittäjät ovat ottaneet kuvien oheen videokuvaa myytävistä kohteista, osa myös droneilla ilmakuvaa kiinteistöistä. Ostajaehdokas saa aivan eri käsityksen kohteesta videon avulla.
Tubettajat ja vloggaajat tuottavat kanavillaan teknisesti upealaatuista materiaalia. Suosituimmat elättävät itsensä hyvin, mainostavat tuotteita vastuullisesti ja vain omien mieltymysten mukaan ja toimivat esikuvina monelle. Moni julkaisee videon kerran päivässä, eikä tuo materiaali pääse julkaistuksi käymättä läpi tehokasta editointiprosessia, johon harrastelijalta kuluisi viikkoja. Youtube-näkyvyys tuo omalta osaltaan myös vastuuta.
Videoiden voittokulku jatkuu – et ole voinut välttyä siltä
Facebookissa videot alkoivat saada enemmän näkyvyyttä parisen vuotta sitten ja nyttemmin videot, Facebook livet ja monenlaiset webinaarit ovat ihan arkipäivää meidän somefeedeissämme. Instagram toi ensin storyt ja sen perään IG TV:n ja yhtäkkiä ne ovatkin meille ihan tavallinen juttu. Youtube-näkyvyys on siis saanut kilpailijoita kanavissa, joissa moni viettää aikaansa aivan jatkuvasti.
On muuten mahdottoman pelottavaa kuvata itseään puhumassa videolla, mutta siihenkin tottuu yllättävän äkkiä. Markkinointivideoiden tarkoitus on päätyä mahdollisimman monen ruudulle, joten liika vaatimattomuus ei ole hyvästä. Totta kai harjoitella pitää ja luokatonta kuvan- tai äänenlaatua ei pidä päästää kenenkään näkyville, mutta jostainhan on aloitettava.
Jos haluat videosi vain harvojen silmille
Youtube tarjoaa toki julkisten videoiden ohelle mahdollisuuden piilottaa videot siten, että ne näkyvät vain käyttäjille, jotka tietävät videon osoitteen. Tuo piilottaminen ei ole vuorenvarmaa, sillä taitava käyttäjä saa osoitteen selville eikä video sen jälkeen ole enää välttämättä turvassa. Etenkin tämä on harmillista, jos videot ovat kaupallista materiaalia eli liittyvät vaikkapa maksullisiin verkkokursseihin. Youtube-näkyvyys on totta kai tuben palveluista se tärkein eikä sen ole tarve keskittyä tarjoamaan – ainakaan toistaiseksi – palveluita videoiden tehokkaaseen piilottaamiseen.
Tähän on kuitenkin tarjolla ratkaisuja, jotka tosin eivät ole maksuttomia. Esimerkiksi Vimeo ja Wistia tarjoavat turvallista videoiden säilytystä ja esittämistä. Oppilan verkkokurssien videot ovat Vimeon huomassa ja ne näkyvät vain kursseille kirjautuneille käyttäjille, Oppilan sivuilla, eikä niihin ole mahdollista päästä muualta käsiksi.
Vimeo tarjoaa monia eri tasoisia palveluita ja myös markkinointivideot voi mainiosti säilyttää Vimeon huomassa. Maksullisuus takaa sen, että Vimeon kautta esitettävissä videoissa ei näytetä vahingossakaan ruoansulatusjogurtin mainoksia videosi yhteydessä. Voit myös muokata videosoittiminen (player) oman brändisi väreihin.
Vimeolla on myös ilmainen taso, josta toki puuttuu tärkeitä ominaisuuksia, jotka löytyvät vain maksullisista tasoista. Huomattavaa on, että ilmaisversiota ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Oppila on käyttänyt Vimeota tyytyväisesti jo pitkään kurssivideoiden tallettamiseen ja esittämiseen ja voin lämpimästi suositella sitä. Jos kiinnostuit, klikkaa tästä ja saat 25% alennuksen Plus-, PRO- tai Business-tilin vuosimaksusta (kaupallinen yhteistyö). Mikäli kaipaat kuitenkin mahdollisimman laajaa yleisöä, tarjoaa Youtube tällä hetkellä parhaan mahdollisuuden näkyvyyden saavuttamiseen.
Tubecon – tubekansa kohtaa ensi viikonloppuna
Tätä kirjoittaessani vuotuinen Tubecon-tapahtuma on edessä. Suuntaan sinne perjantaina jälleen kahdeksi päiväksi. Tubeconista olen kirjoittanut jo aiempina vuosina ja yhä se jaksaa kiehtoa. Paikalle kokoontuvat Suomen ykköstubettajat (nuoriso- ja aikuistubettajia) sekä oletettavasti jälleen tänäkin vuonna ainakin 10.000 nuorta sulassa sovussa.
Tällä kertaa tuo hikinen ja ruuhkainen tapahtuma on siirretty Helsingin Messukeskukseen (aiempien vuosien Hartwall areena -tapahtumien jälkeen). Uutuutena ohjelmaan on lisätty (lisämaksullisella lipulla) Tube-Akatemia eli huipputubettajien vetämiä klinikoita, joissa käydään läpi editointivinkkejä, tarinankerrontaa, musiikin käyttöä videoilla jne.
Youtube-näkyvyys mitataan jonojen pituudella, sillä suosituimmat tubettajat keräävät satojen metrien pituiset meet&greet-jonot faneista, jotka haluavat kaverikuvan idolinsa kanssa.
Seuraa ihmeessä Oppilan Instagram-storeja Tubeconin aikana, sillä tulen varmasti viestittelemään paikan päältä. Jaan nuo storyt ilman muuta myös Oppilan Facebook-sivun tarinoihin. Ja tietysti kirjoitan matkaraportin tapahtuman jälkeen.
Yrittäjän Youtube – näkyvyyttä ja yhteistyötä
Ennenkuin huokaiset, että eihän tässä nuorisohömpötyksessä ole mitään yrittäjälle, odota hetki ja lue vielä pidemmälle. Tubessa on nimittäin tilaa (tästäkin kirjoitin aiemmin) ja yritys voi edelleen saada viestinsä huomattavan tehokkaasti näkyville hyödyntämällä videoita. En tarkoita, että kannustaisin yrittäjiä tubettajiksi (mikä ettei?), mutta yrityksen oma kanava Youtubessa on todellakin yrityksen ihan oma tv-kanava, jonka sisällöstä voit päättää täysin itse! Youtube-näkyvyys on selkeästi myös hakukonenäkyvyyttä!
Yhteistyötä toki kannustan tekemään myös tubettajien kanssa. Bloggariyhteistyö lienee jo monelle tuttu käsite, mutta mikäli yrityksesi kaipaa näkyvyyttä nuorempien ikäpolvien silmien edessä (tai yhä kasvavan ja suosiotaan huimasti nostaneen aikuistubettajien yleisön silmissä), suosittelen lämpimästi yhteistyötä Youtube-tähtien – nousevien tai satojen tuhansien seuraajien suosiosta jo nauttivien – kanssa.
Lue ihmeessä Roni Backin ja Ville Kormilaisen vuonna 2017 ilmestynyt Tubettajan käsikirja. Tästä kirjoittelin jo aiemmin arviota ja opus on mielestäni edelleen säilyttänyt paikkansa hyvänä yleisteoksena kaikille, joita videoiden tekeminen ja julkaiseminen kiinnostaa.
Vinkkejä videoiden tekemiseen ja käsittelyyn
Jos videoiden tekemisen vinkit kiinnostavat, kurkista vaikkapa intialaisen Salma Jaffrin näppäriin videoihin hänen Youtube-kanavallaan. Salmalla on myös Facebook-yhteisö. Amerikkalainen Sunny Lenarduzzi on seuraajamäärältään huomattavasti isompi ja hänen opasvideonsa ovat amerikkalaisen reippaita. Niistä löytyy kuitenkin huomattavan paljon vinkkejä ja kokemuksia – tutustu ihmeessä!
Taina Norha
Taina kouluttaa ja konsultoi markkinointiviestintää ja digitaalista markkinointia Oppila Oy:ssä. Seuraa Instagramissa @tainanorha ja @oppila.fi Taina on valmistunut viime vuosituhannella kauppatieteiden maisteriksi (KTM) (markkinointiviestintä) Turun kauppakorkeakoulusta ja hänellä on myös ammatillisen opettajan pätevyys (AmO).
Löydät myös Tainan ja puolisonsa Kirjallisia-kirjablogin sekä sen Instagram-tilin @kirjallisia