Kattava ja maksuton verkkokurssialusta – onko sellaista?
Voiko verkkokurssin rakentaa maksuttomasti?
Itse asiassa edelleen vastaus on: Kyllä, voi! Ai miten niin ”edelleen”? Mutta tarkalleen ottaen ”maksuton verkkokurssialusta” on jo mahdottomuus.
Kirjoitin ensimmäisen version tästä artikkelista jo syksyllä 2017 ja olen sen jälkeen tätä päivittänyt säännöllisesti. Verkkokurssikenttä on uudistunut, laajentunut ja moni asia on nyt paremmin. Ja koska uudistumista ja laajentumista on tapahtunut, moni palvelu on tarkistellut myös hinnoittelumallejaan ja markkinoille on tullut paljon uuttakin!
Täysin ilmaista verkkokurssialustaa ei enää taida löytää – maksuton verkkokurssialusta ei voi toimia kovin pitkään. Moni palvelu kuitenkin antaa sinulle mahdollisuuden rakentaa verkkokurssit ihan maksutta. Toisin sanoen et maksa kuukausimaksua tai mitään muutakaan niin kauan kuin rakennat etkä myy mitään. Joidenkin palvelujen maksuttomuus kattaa vain osan ominaisuuksista tai sitten palvelu ottaa sinulta esimerkiksi 5-10% provision myynneistä.
Tällainen on oikein hyvä maksuttomuuden taso, sillä voit kuluitta testata, onko kurssi-ideallasi kysyntää. Toki se vie sinun aikaasi, mutta sellaista se on.
Luehan lisää tästä artikkelista ja tilaa sähköpostiisi Oppilan uusin vertailu verkkokurssialustoista, joiden joukosta voit löytää uusia ja kiinnostavia tuttavuuksia. Päivitän tuota vertailua säännöllisesti ja kerään uusia palveluita listalle. Maksuton verkkokurssialusta nyt on totta kai asia, joka kiinnostaa lähes jokaista, joka vasta pohtii verkkokurssin tekemistä.
Ja ihan oikeasti pääset rakentamaan ja jopa myymään kurssejasi maksutta (no joo, tiettyyn rajaan saakka.) Mutta ihan oikeasti: kun kauppa käy, pystyt kyllä maksamaan hyvästä verkkokurssialustasta, eikö?
Miksi verkkokurssit ovat nyt trendikkäitä?
Verkkokursseihin liittyvät Google-haut lisääntyvät ihan jatkuvasti. Saan edelleen lähes viikkottain Googlelta tällaisen alla olevan kaltaisen viestin.
Verkkokursseja haetaan paljon ja ostetaan paljon. Miksi? Verkkokursseilla opiskelu on helppoa. Voit opiskella isoja tai pieniä kokonaisuuksia käytännössä missä tahansa. Kurssi on yksinkertaisimmillaan vain tekstiä tai sähköinen kirja tai parhaimmillaan se koostuu video- ja tekstimateriaalien yhdistelmästä ladattavine kurssimateriaaleineen.
Oppilan verkkokursseilla opiskelee parhaillaan ja on menestyksekkäästi opiskellut sankka joukko erityisesti pk-yrittäjiä, jotka ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä. Opetan verkkokursseillani heille mm. Mailchimpin käyttöä ja seuraan heidän edistymistään aktiivisesti.
Micro-learning eli yksittäisten taitojen tai asioiden oppiminen
Yritykset ovat jo pitkään käyttäneet sähköisiä oppimisratkaisuja henkilöstönsä perehdyttämisessä ja kouluttamisessa ja nyt myös kuluttajat ovat nämä menetelmät löytäneet. Verkkokurssien trendikatsauksissa tulevan vuoden suureksi trendiksi on Yhdysvalloissa tunnistettu ns. micro-learning, joka tarkoittaa pienten kurssien – bite sized – esiinmarssia. Joskus haluamme oppia vain jonkin pienen taidon tai jonkin työkalun osasen käytön. Tällöin moni ostaa helpommin verkkokurssin, joka on helposti ja nopeasti omaksuttava – ja edullisempi.
Mitä verkkokurssin tekemiseen tarvitaan?
1. Jokin taito, jonka osaat opettaa ja esittää loogisesti ja selkeästi
Tästäkin asiasta löytyy verkkokursseja – tietysti! Tärkeintä on, että osaat asiasi ja osaat esittää sen loogisesti ja selkeästi. Me kaikki osaamme erilaisia taitoja, emme välttämättä vain tule ajatelleeksi asiaa. Juttelin erään ystävättäreni kanssa verkkokursseista muutama viikko sitten. Hän on ammatiltaan artesaani ja osaa käsitöiden tekemisen huikean hyvin. Ehdotin hänelle, että hän tekisi verkkokurssin vaikkapa villasukan kantapään neulomisesta. Minä en sitä osaa (ehkä haluaisin oppia kuitenkin). Ystävättäreni hämmästyi, että voisiko joku olla sellaisesta kiinnostunut. Hänen maailmassaan opiskellaan vaikeita ja näyttäviä kirjoneuleita, kun taas minun maailmassani ihaillaan niitä, joille villasukan kantapään neulominen ei ole salatiedettä.
2. Tietokone
Tietokoneen tarvitset, tottakai. Tekstiä täytyy tuottaa edes jonkin verran ja verkkokurssi täytyy perustaa jollekin verkkokurssialustalle.
3. Mikrofoni ja / tai kamera
Kuvan laadun ei tarvitse olla 4K-tasoa, kunhan se ei nyt tärise vallattomasti tai ole kovin sumuinen. Pelkällä äänelläsikin toki pärjäät, mutta kuva on toki aina parempi. Modernien älypuhelinten laatu riittää vallan mainiosti. Ja esimerkiksi iPhoneen ja Android-puhelimiin on saatavilla maksullinen (max 15e) FilmicPro-sovellus, jolla on kuvattu elokuviakin. Suosittelen! Tietysti läppärisi webbikamera saattaa olla hyvinkin laadukas. Testaamalla se selviää! Minulla on ollut käytössä Logitechin 920-mallin webbikamera, jonka vaihdoin keväällä 2020 Logitechin StreamCamiin. Toisinaan livekoulutuksissa olen käyttänyt ihan Macbook Pron omaa kameraa, kun naamani näkyy vain postimerkin kokoisena ruudun nurkassa.
Äänen suhteen olen kriittinen: ääni ei saa olla suhiseva, särisevä tai muuten huonolaatuinen. Panosta siihen ja hanki vaikkapa edullinen irtomikrofoni puhelimeesi tai tietokoneeseesi. Minulla on nyt käytössä Blue Microphone -merkin Yeti-mikrofoni, joka on todella laadukas. Aiemmin käytin saman merkin Yeti Nano -mikrofonia, joka oli täysin riittävä, mutta se taas oli liian keveä pöytääni kiinnitettyy mikrofonitelineeseen. Tämähän ei nyt varsinaisesti aiheeseen liittynyt, mutta kerron nyt kuitenkin.
4. Idea ja selkeä rakenne
Ykköskohdassa jo käsittelinkin ideaa. Se on siis jokin taito, jonka haluat opettaa: vesivärimaalaus, tekstaus, villasukan kantapää, kuvankäsittelyn perusteet, hakukoneoptimointi…. Näitähän riittää!
Rakennetta sinun tulee miettiä tarkkaan. Aluksi selostat kurssin tavoitteen ja kerrot mitä opiskelija on oppinut läpikäytyään kurssisi. Sen jälkeen kuvaa rakenne ja lähde viemään asiaa eteenpäin. Muista, ensimmäisen kurssisi ei tarvitse olla mikään maailmoja syleilevä järkäle vaan voit aloittaa jostakin simppelistä osasesta. Tuleeko mieleesi jokin asia, jota sinulta kysytään usein? Paketoi se pieneksi kurssiksi ja laita myyntiin!
No niin. Jo otsikossa pohdin maksutonta ja helppoa verkkokokurssialustaa. Kyllä – täältä pesee!
Päivitin jälleen ladattavan oppaani ja tein hiukan isomman vertailun (16-sivuisen…) useammasta verkkokurssialustasta. Kerron myös, mikä on suosikkini (ominaisuuksiltaan, palvelultaan, persoonallisella otteellaan) ja minkä tuotteiden avulla olen rakentanut Oppilan kurssikaupan.
Jos kiinnostuit, täytäpä ylläoleva lomake ja saat sähköpostiisi välittömästi lisätietoa.
Ja kurkista myös blogista lisätietoa Payhip-alustasta, johon perehdyin kesällä 2022. Maksuton verkkokurssialusta on vaikea yhtälö, mutta kuukausimaksuton Payhip voisi sinua kiinnostaa! Kyllä, Payhip on myös maksuton verkkokurssialusta, mutta totta kai hekin haluavat osansa tuotostasi. Ihan kuluitta ei taida kukaan selvitä missään!
Zenler-alustaan perehdyttää taas maksuton n. 50 minuutin mittainen luentoni. Ilmoittaudu mukaan vaikka heti ja voit katsoa luennon, kun sinulle sopii. Maksuton verkkokurssialusta on yhtälö, joka on hankala toteuttaa, mutta perusmallisena Zenlerin voit toteuttaa maksutta. Tule ihmeessä luennolle kuulemaan lisää!
HUOM! Tämä SaaS-maailma (SaaS = Software as a service) muuttuu jatkuvasti. Ominaisuuksia tulee lisää, käyttäjät ovat yhä vaativampia ja hinnoittelumallit muuttuvat. Usein se hyödyttää vasta-alkajia, sillä palveluun halutaan koukuttaa ilman riskiä. Ole siis tarkkana, minkälaiseen hinnoittelumalliin olet kasvamasa. Ja huomaa, että palvelut voivat muuttaa hinnoitteluaan nopeastikin. Pyrin päivittämään opasta säännöllisesti. Lue myös muut verkkokurssin tekemistä käsittelevät artikkelini.
-
Ensimmäinen verkkokurssisi New Zenlerissä129,00 € sis. alv.
Sinua saattaa myös kiinnostaa...
Taina Norha
Taina kouluttaa ja konsultoi markkinointiviestintää ja digitaalista markkinointia Oppila Oy:ssä. Seuraa Instagramissa @tainanorha ja @oppila.fi Taina on valmistunut viime vuosituhannella kauppatieteiden maisteriksi (KTM) (markkinointiviestintä) Turun kauppakorkeakoulusta ja hänellä on myös ammatillisen opettajan pätevyys (AmO).
Löydät myös Tainan ja puolisonsa Kirjallisia-kirjablogin sekä sen Instagram-tilin @kirjallisia