Vinkit verkkokurssin rakentamiseen
|

Vinkit verkkokurssin rakentamiseen

Verkkokurssin rakentaminen on ollut monen mielessä jo ennen koronakurimusta. Ja nyt moni yritys ja ammattilainen on joutunut – tai saanut – suunnata ajatukset oman osaamisen tuotteistamiseen verkkokurssiksi.

Aivan samalla lailla verkkokurssien ja verkko-opetuksen kysyntä on kasvanut lujasti opinhaluisten suunnattua katseensa verkkoon. Tämän olen saanut myös itse huomata ja saan olla onnekseni yksi niistä yrittäjistä, joiden liiketoiminnalle etäkouluttaminen ja etäopiskelu ovat olleet vain plussaa. Niin ikävää kuin korona monelle onkin. Vinkit verkkokurssin rakentamiseen ovat hioutuneet käytännössä aika kyytiä!

Mitä verkkokurssin rakentamiseen tarvitaan?

Olen kouluttanut etänä ja verkossa ja verkkokursseilla nyt useamman vuoden ajan ja alun epävarmuus on muuttunut melkoisen selkeiksi ajatuksiksi. Tässä sinulle muutama vinkki verkkokurssin rakentamiseen. Vinkkien avulla toivottavasti saat suunnitelmiasi selkeytettyä, voit haarukoida tarvitsemasi laitteet ja työkalut ja pääset eteenpäin.

Tässä artikkelissa vinkit verkkokurssin rakentamiseen:

Vinkki 1: Tavoite ja kohderyhmä

Vinkki 2: Suunnittele verkkokurssin runko ensin 

Vinkki 3: Valitse sinulle sopivat työkalut verkkokurssin rakentamiseen

Vinkki 4: Mihin ne kurssivideot sitten laitetaan?

Vinkki 5: Verkkokurssin markkinointi

Vinkki 6: Verkkokurssin myynti

Vinkki 7: Tärkeintä on aloittaa jostain!

Vinkki 1: Tavoite ja kohderyhmä

Tässä kohtaa moni opiskelijani hymyilee. Näistä puhun aina kun vähänkin asia sivuaa viestintää ja/tai markkinointia. Pohdi ensin, mikä on suunnittelemasi kurssin tavoite. Mitä haluat, että opiskelijat oppivat? Perusasiat? Nopeasti asiantuntijaksi? Viidessä viikossa mielenrauhaa? 

Rajaa sitten kohderyhmäsi. Tässä voidaan puhua segmentoinnistakin. Sanotaan nyt vaikka, että teet rentoutuskurssia stressaantuneille. Stressaantuneita löytyy kaikista ikä- ja ammattiryhmistä, mutta sinun on syytä rajata vielä. Segmentti, johon keskityt, voi olla vaikka “kiireiset keski-ikäiset” ja voit vielä tarkemmin pohtia unelma-asiakastasi, jotta pystyt puhuttelemaan häntä oikein ja tehokkaasti, sekä löytämään juuri ne hänen murheensa, joihin tarjoat kurssillasi ratkaisuja. 

Vinkki 2: Suunnittele verkkokurssin runko ensin 

Ota esiin ruutupaperia, postit-lappuja tai jokin kätevä suunnittelutyökalu ihan oman makusi mukaan. Tässä kohtaa täsmennän aina, että työkalun pitää sopia SINULLE. Jos rakastat online-suunnittelutyökaluja, käytä niitä. Jos ajatuksesi juoksee vain kynä kädessä, panosta kivaan muistilehtiöön.

Rungon suunnittelu helpottaa, sillä voit sen jälkeen edetä juuri sinulle sopivissa palasissa ja tiedät aina, mitä teet seuraavaksi. Aloita johdannosta ja vie opiskelijaa syvemmälle. Muista myös koota asiat yhteen ja muistuttaa, mitä on opittu ja mitä on saatu aikaan. Kertaaminen helpottaa. 

Vinkki 3: Valitse juuri sinulle sopivat työkalut verkkokurssin rakentamiseen

Jos aiot tehdä vain äänitallenteita, panosta aivan erityisesti mikrofoniin. Kun muut aistit eivät saa ärsykkeitä, keskitymme siihen saatavilla olevaan ja kuuntelemme hyvin tarkasti. Tietokoneen sisäänrakennettu mikrofoni riittää hyvin harvoin. Kännykän mikrofoni saattaa olla hyvä, mutta tarkista. 

Tallennan kurssini pääosin tietokoneella, ja olen luottanut kautta linjan Blue-mikrofoneihin ja niistä minulla on erityisen hyviä kokemuksia, samaten perheelläni. Minulla on ollut pitkään käytössä Blue Microphones -firman pienempi malli Yeti nano, jonka saa reippaasti alle 100 eurolla. Se on ollut täysin riittävä äänenlaadultaan, mutta koska halusin mikrofonin pois pöydältä ja ylemmäs pöytään kiinnitettävään varteen, jouduin hankkimaan painavamman mikrofonin eli todella laadukkaan Blue Yeti -mikrofonin.

Vinkit verkkokurssin tekemiseen Yeti nano mikrofoni

Jos juttelen pelkästään kameralle, käytän usein kamerana puhelimeni erinomaista kameraa (iPhone 13 Pro) ja sen kaverina ns. kaulusmikrofonia (Rode smartlav+), jolla ääni tulee tallenteeseen täyteläisenä ja häiriöttömänä, vaikka kuvaisin vähän kauempaakin (minulla on mikrofonille jatkojohtokin). 

Eniten teen kuitenkin kurssivideoita juttelemalla ruudun äärellä, kun näytän, miten vaikkapa Mailchimp toimii, mistä pitää painaa ja mistä löytyy ruksi, joka täytyy täyttää. Usein ruudulla on myös puhuva pääni, jota tallentaa webbikamerani. Useamman vuoden olen käyttänyt Logitechin 920-mallin kameraa, mutta pari vuotta sitten päivitin kameran Logitechin StreamCam-malliin, joka onkin vallan mainio.

Tietokoneena minulla on Mac Mini (hankittu 2021), joka täyttää juuri kolme vuotta ja sen lisäksi Macbook pro liikkuvaan käyttöön.

Ruututallenteita teen yleensä Screencast-o-matic -ohjelmistolla, johon olen luottanut jo pian viiden vuoden ajan (se on kehittynyt koko ajan. Jos kiinnostuit, kurkkaa tältä sivulta kaikki suositteluni.) Myös Macin oma QuickTime-ohjelma on oikein hyvä ruututallenteiden tekemiseen ja onhan niitä muitakin. Powerpointissa on sisäänrakennettu tallennus, jolloin voit höpötellä slaidiesi päälle. Käytän yleensä Keynotea tai Google Slidesia esitysten tekemiseen.

Videota muokkaan Camtasialla, johon olen päätynyt aloitettuani iMoviella ja Filmoralla. En osaa perustella, miksi, mutta sillä editointi on tuntunut juuri minulle sopivalta. Näitä työkaluja kyllä riittää, joten etsi itsellesi sopivin. DaVinci Resolve on muuten ihan maksuton, ja musiikinopettajapuolisoni innostui sillä tekemään virtuaalikuorosovituksia näin koronakeväänä. Ehkä otan jossain vaiheessa aikaa ja käyn sen käytön läpi, jos taas tekisin loikan uuteen ohjelmaan.

Vinkki 4: Mihin ne kurssivideot sitten laitetaan?

Youtube on se suosituin ja helpoin paikka videoiden tallentamiseen. Ja sitten tulee se MUTTA. Youtube on vallan mainio tallennuspaikka videoille, kun haluat, että ne leviävät mahdollisimman tehokkaasti. No maksullisten kurssivideoiden kohdalla tilannehan on ihan päinvastainen: haluat ehdottomasti, että videosi päätyvät vain niiden katseiden eteen, jotka ovat kurssistasi maksaneet.

Juu, onhan Youtubessa mahdollista myös piilottaa videot, mutta ei ole konsti eikä mikään selvittää videon osoite ja laittaa se sitten jakoon vaikka kavereille tai Facebook-ryhmään tai….. En väitä, että näin tapahtuisi kovin usein, mutta on syytä ymmärtää, että Youtube ei ole paikka arvokkaalle kurssisisällöllesi, jonka haluat pysyvän maksumuurin takana.

Tällöin avuksi tulee Vimeo, joka myös on videoiden tallennusalusta, mutta jonka yksityisyysasetukset ovat aivan eri tasolla. Vimeo sen sijaan ei ole maksuton kaupallisessa käytössä, joten joudut pohtimaan videoiden leviämisen riskin ja vertaamaan sitä Vimeon vuosihintaan. (Jälleen tarjoan alelinkkiä Vimeon ekaksi vuodeksi, löydät sen Oppilan vinkkisivulta, jossa linkittelen myös muihin käyttämiini tuotteisiin). 

Oppilan kurssivideot ovat Vimeon huomassa eikä niihin pääse käsiksi kuin Oppilan kurssialustan upotuksen kautta. 

Vinkki 5: Verkkokurssin markkinointi

Vaikka miten mainioksi kurssisi rakentaisit, harvemmin sitä tullaan kyselemään ilman markkinointia. Lämpimästi suosittelen tekemään laskeutumissivun, jolla tarjoat vaikkapa maksuttoman oppaan jostain kurssin aihepiiriin liittyvästä asiasta ja keräät sähköpostiosoitteita, joille sitten markkinoit.

Tämän tekee tehokkaasti (ja maksutta 500 osoitteeseen saakka tai 2.000 osoitteeseen, jos olet tehnyt tilisi jo aiemmin ) Mailchimp, jolla voit myös maksutta tehdä rajattomasti laskeutumissivuja ja toimittaa tuon liittymislahjan kätevästi automaation avulla. (Juu, maksutta.) Tämän asian kävimme läpi juuri Mailchimp-verkkokurssini uusimmalla live-luennolla, jonka tallenne on kurssilaisten käytössä. Täytyy sanoa, että tätä luentoa odotettiin ja sen tallennettakin kyseltiin jo ennen kun sen valmistui. Jos Mailchimp ei ole tuttu, suosittelen lämpimästi ottamaan sen haltuun. Lue lisää uutiskirjeaiheisista blogikirjoituksistani.

Vinkki 6: Verkkokurssin myynti

Jep, myydäkin täytyy. Digitaalisten sisältöjen myyminen on kauppaa siinä kuin muukin verkkokauppa. Aivan kaikki valmisverkkokaupat eivät valitettavasti taivu digisisältöjen myymiseen, etenkään verkkokurssien. Saatat siis hetken joutua arpomaan, että mitä kautta tuon teet. No, olen parina viime vuonna ehtimiseen saanut kertoa Zenleristä, jossa on itse asiassa sisäänrakennettuna videoiden tallentaminen Vimeoon (ei tarvetta omalle sopimukselle!), Zoom (ei tarvetta erilliselle tilille),  liidimagneettien toimitus ja sähköpostimarkkinointi sekä verkkokauppa eli kurssien myyminen. 

Oppilan kurssit ovat pääosin siirtyneet jo Zenleriin ja tein myös tehokkaan verkkokurssin, jolla opetan New Zenlerin haltuunoton, jotta voit tehdä ensimmäisen verkkokurssisi myyntiin nopeasti! Jos Zenler kiinnostaa, tule maksuttomalle luennolle kuulemaan lisää siitä ja miten pääset alkuun ihan maksutta.

Tärkeää on nimittäin se, että aloitat!

Ja jos vaikka haluaisit verkkokurssisi myyntiin avaimet käteen -toimituksena, niin luepa lisää täältä. 

Vinkki 7: Tärkeintä on aloittaa jostain!

Arvaa vaan miten moni minunkin tulevista kursseistani on vielä tuolla ruutuvihossa tai Trellon kätköissä, kun en ole saanut aikaiseksi tai ennättänyt aloittaa. Ja kun sitten aloitan, valmista tuleekin yllättävän vauhdilla. Mutta se aloittaminen…. 

PS: Kirjoittelin muuten jo aiemmin erilaisista verkkokurssialustoista ja nimenomaan edullisista alustoista. Lue ihmeessä!

Taina Norha Oppila Oy

Taina Norha

Löydät myös Tainan ja puolisonsa Kirjallisia-kirjablogin sekä sen Instagram-tilin @kirjallisia 

Similar Posts