Mikä on VPN?

Mikä on VPN ja miksi sinäkin todennäköisesti tarvitset sellaisen? 10 kysymystä ja vastausta

VPN eli virtual private network on taas yksi lyhenne, joka saattaa tuntua monimutkaiselta. Tässä kirjoituksessani yritän jälleen yksinkertaistaa asiaa ja kertoa, miksi VPN on tarpeen monessakin tilanteessa.

Haluatko kuunnella tämän artikkelin tekoälyn puhumana? Olen testannut tekoälypohjaista palvelua, joka puhuu myös suomea. Kuulostaahan se vähän hassulta, mutta tämän tekstin muuttaminen puheeksi kesti kolme minuuttia. Tallenne on reilun 15 minuutin pituinen. Klikkaa ja kuuntele. Jos haluat kertoa palautetta tästä hassusta kokeilusta, kirjoita sitä vaikka yhteydenottolomakkeen kautta. Jos täti puhuu liian hitaasti, voit oikean laidan kolmesta pisteestä nopeuttaa tallennetta. Lue lisää tästä palvelusta Oppilan vinkeistä.

Mikä on VPN?

VPN lyhenne tulee sanoista virtual private network eli virtuaalinen erillisverkko. Voit ajatella sitä omana, yksityisenä verkkonasi, kun reissaat kodin ulkopuolella. Tai kun teet töitä työpaikan verkon ulkopuolella.

VPN muodostaa eräänlaisen putken, turvallisen tunnelin, nettiliikenteellesi omalta koneeltasi siihen palveluun, jota aiot käyttää. Se myös häivyttää sijaintisi eli VPN:ää käytettäessä oma IP-osoitteesi, joka normaalisti paljastaa sijaintisi, ei näy verkossa kenellekään. 

Miksi minä tarvitsisin VPN-palvelun?

Oletko joskus junassa istuessasi tai matkoilla liikkuessasi etsinyt ja löytänyt maksuttoman wifi-verkon, johon on voinut liittyä ilman sen kummempia salasanoja? Niitähän riittää! Junan huono verkko saa helposti turvautumaan junaverkkoon, joka saattaa olla vähän nopeampi kuin kännykän mobiiiverkko. 

Nämä kätevät palvelut – avoimet wifit – ovat kuitenkin turvattomia, sillä liikennettä sinun laitteeltasi ei salata. Kuka tahansa voi liittyä avoimeen wifiin ja seurata, mitä liikennettä sinunkin laitteeltasi lähtee. Saatat myös mahdollisesti liittyä jonkin pahantahtoisen tahon tarjoamaan kiltiltä kuulostavaan verkkoon. Tämä taho on saattanut luoda avoimen wifin ihan vain siksi, että se voisi kurkistella ihmisten laitteille ja liikenteeseen.

Älä mieti, että ei minulle näin voisi käydä tai että sinähän liikut vain turvallisissa paikoissa. Enää tällaiseen ei kannata tuudittautua, sillä nettipahiksia voi olla aivan missä tahansa. 

VPN-palvelu salaa nettiliikenteen laitteeltasi sinne käyttämääsi palveluun asti. Eli jos haluat lukea ja lähettää sähköpostia kännykästä tai läppäristä matkoilla, käytä VPN-palvelua. Joko siis alat hahmottaa, mikä on VPN?

Mutta enhän minä käytä nettiä kuin sähköposteihin ja iltapäivälehtien lukemiseen – miksi tarvitsisin VPN:n?

Usko pois, VPN takaa sinulle turvallisemmat olot julkisissa verkoissa. Jos et koskaan käytä laitteitasi muuta kuin turvallisessa kotiverkossasi tai työpaikallasi, et ehkä tarvitse VPN:ää, mutta mitä jos kuitenkin päädyt tilanteeseen, jossa tarvitset nettiä eikä saatavilla ole kuin avoimia verkkoja? Tässä artikkelissa alempana kerron VPN-palvelusta, jonka voit asentaa ihan maksutta yhdelle laitteellesi juuri sopivasti pienempään, satunnaiseen käyttöön.

Niin ja siellä sähköpostissasikin voi olla jotain, mitä et halua muiden nähtäväksi. Nyt varmasti sinäkin tiedät, mikä on VPN ja miksi se voisi olla sinullekin tarpeen!

Mille laitteelle VPN-palvelun saa?

Tietokoneelle (Mac ja Windows), oli se sitten kannettava tietokone tai pöytäkone, tabletille ja kännykälle. Eli ihan kaikille laitteille on mahdollista asentaa VPN. En nyt tässä artikkelissa käsittele kuitenkaan työpaikan reitittimiä tai nettiin liitettäviä kodinkoneita vaan keskitytään mukanasi kulkeviin kannettaviin laitteisiisi.

Mitä tarkoittaa se, että VPN piilottaa sijaintini?

VPN-palveluja käyttäessäsi liityt aina johonkin VPN-palvelimeen, välityspalvelimeen, joka sijaitsee jossain päin maailmaa. Voit valita palvelun, jolla palvelimia on Suomessa tai voit valita palvelimen, joka sijaitsee vaikka aivan toiselle puolella maailmaa. Tällöin sinun laitteesi IP-osoite saattaa viitata vaikka Hollantiin tai Lontooseen tai New Yorkiin tai Espooseen. 

Mitä sijainnin piilottamisesta tai vaihtamisesta seuraa?

Jos IP-osoitteesi siirtyy nyt vaikkapa Amsterdamiin, saattaa olla, että näetkin tutuissa palveluissa yhtäkkiä hollanninkieisiä mainoksia. Sivustot päättelevät IP-osoitteen perusteella sijaintiasi ja IP-osoitteen mukaan saatatkin sijaita sitten jossain muualla. No, mainosten osalta tämä on pieni vaiva.

Sen sijaan kaikki nettisisältö, vaikkapa Yle Areenassa, ei ole ehkä käytössäsi, sillä osa suomalaisista Ylen näyttämistä ohjelmista on rajattu vain Suomessa katseltaviksi. Mikäli koet tämän ongelmaksi, kannattaa sinun valita VPN-palvelu, jolla on välityspalvelimia Suomessa. 

Joidenkin tiedetään kiertäneen maarajoituksia nimenomaan VPN-palveluiden avulla ja katsoneen vaikkapa suoratoistopalveluista tv-ohjelmia, jotka eivät vielä näy Suomessa. 

Hidastaako VPN:n käyttäminen nettiyhteyttä?

Kyllä, yleensä hiukan. Omissa testeissäni hidastuminen on ollut todella marginaalista, mutta olenkin käyttänyt joko Suomessa tai Pohjois-Euroopassa sijaitsevia välityspalvelimia. Jos haluat käyttää toisella puolella maailmaa olevia välityspalvelimia, voit kuvitella, että liikenne hidastuu, sillä se kiertää tosiaan ihan oikeasti maailman toisella puolella sijaitsevan palvelimen kautta. 

Jos käytät VPN:ää hitaalla yhteydellä vaikkapa juuri junassa tai hankalissa matkailuolosuhteissa, lisää VPN:n käyttö hitautta ja laitteesi akku saattaa kulua vinhempaa vauhtia. Mutta älä silti ota VPN:ää pois päältä – muista turvallisuus!

Mikä on Killswitch?

Monessa VPN:ssä on sisäänrakennettu Killswitch-asetus, jonka voit halutessasi laittaa myös pois päältä. No mitäs tämä Killswitch tekee? Jos VPN-yhteytesi jostain syystä katkeasi, katkaisee Killswitch nettiyhteytesi, jotta et vahingossa jatkaisi surffailua turvattomasti. Hyvin rakennettu VPN-palvelu osaa myös reitittää yhteyden uuden, turvallisen välityspalvelimen kautta, mikäli jostain syystä alkuperäinen palvelin ei enää toimisi. 

Auttaako VPN poistamaan kaikki riskit ja ongelmat nettisurffailussa?

No ei! Pidäthän ehdottomasti laitteesi kaikki päivitykset ajan tasalla. Jos puhelimeesi ei enää saa tietoturvapäivityksiä, on myös aika katsella uutta laitetta. VPN tarjoaa omalla tavallaan yhden lisäturvan, mutta huolehdithan myös itse, että 

  • et vieraile suojaamattomilla sivustoilla – varmista aina, että osoite alkaa https:-etuliitteellä
  • laitteesi päivitykset ovat ajan tasalla
  • muistat myös varmuuskopiot
  • jos käytät muistitikkuja, liitä koneeseesi vain varmasti turvallisia tikkuja, joiden alkuperän tunnet
  • suojaat kaikki laitteesi salasanoilla ja käytät kaikissa mahdollisissa yhteyksissä kaksivaiheista tunnistautumista, vaikka se tuntuisikin hankalalta

Mikä VPN on hyvä? Mitä suosittelet?

VPN-palveluntarjoajia on monia! Jos kirjoitat googlen hakuun jotain VPN-palveluihin liittyvää, löydät kymmeniä testejä ja palveluntarjoajien omia sivustoja. Pari vinkkiä:

  • Valitse palveluntarjoaja, joka on luotettava. Pelkästään se, että palvelu kertoo olevansa luotettava, ei riitä. Tutki sen taustoja. 
  • Jos VPN-palvelu kehuu olevansa ilmainen, hälytyskellojen voit antaa soida ja ohita tuo palvelu. Tässä kohtaa hyvää ei saa ilmaiseksi. Toki joillakin hyvillä palveluilla on rajatummilla ominaisuuksilla tarjolla oleva maksuton taso, kuten Proton VPN:llä. Ja F-Securen Freedomen saat 5 päiväksi maksutta kokeiluun.
  • Jos haluat, että kaikki toimii niin, että näyttää, että olet Suomessa, valitse palvelu, jolla on Suomessa välityspalvelimia. 
  • Varmista, että valitsemasi VPN-palvelu löytyy asennettavaksi laitteesi sovelluskirjastosta (Google Play, AppStore jne) äläkä asentele ohjelmia oudoilta nettisivuilta.
  • Itse olen luottanut Proton VPN:ään kännykälläni ja tabletilla.
  • Käytin tietokoneellani F-Securen kotimaista Freedome VPN:ää, mutta se kenkkuili mäkkini varmuuskopiointien ja tiedostojen synkronoinnin kanssa. Kännykkäkäyttöön se on ollut kuitenkin kätevä.

Proton VPN

ProtonVPN logo

Sveitsiläinen Proton AG tunnetaan myös superturvallisista sähköpostipalveluistaan (ProtonMail), joita käyttävät toimittajat ja aktivistit ympäri maailman. Proton VPN on sen VPN-palvelu, jonka tietoturvallisuus on erittäin korkealla tasolla. Toisin kuin moni muu VPN-palvelu, Proton ei tallenna mitään lokitietoja VPN-liikenteestä.

Proton VPN tarjoaa maksullisen sopimuksen, jolla saat VPN-yhteyden 10 laitteelle, alkaen 4,99 euroa kuukaudessa. Kuukausiveloituksen hinta riippuu siitä, miten pitkän sopimuksen teet. Proton VPN:llä on välityspalvelimia yli 1700 kappaletta yli 60 maassa. Hintaan sisältyy 10 VPN-yhteyttä eli käytännössä siis yhteys 10 laitteelle. Se riittää jo useammallekin perheenjäsenelle. 

Proton VPN tarjoaa myös maksuttoman version, jolla voit mainiosti testata palvelun käyttöä ja se sopii myös vaikkapa satunnaiseen käyttöön. Maksuton yhteys on yhdelle laitteelle ja välityspalvelimen voit valita Hollannista, Yhdysvalloista tai Japanista. Tämä on oikein mainio sinulle, joka reissaat silloin tällöin ja haluat käyttää vaikkapa kännykkääsi tai läppäriäsi avoimissa verkoissa. Jos kaiken muun työskentelyn hoidat turvallisessa verkossa kotona tai työpaikalla, voi tämä riittääkin sinulle. Lue lisää Oppilan vinkkisivulta.

Jos sinulla on reissussa mukana sekä läppäri että kännykkä, joudut maksuttomalla tilillä vaihtelemaan VPN-yhteyttä laitteelta toiselle, mikäli käytät maksutonta tiliä. Sujuuhan se niinkin, mutta pientä vaivaa siitä koituu.

ProtonMail on myös erinomainen työkalu, jos haluat varmistua siitä, että sähköpostisi pysyvät turvassa. Voit määritellä lähettämillesi sähköposteille salasanan ja vanhenemisajan. Jos unohdat salasanasi, etkä muista sitä millään, voit uusia salasanan, mutta et pääse enää vanhoihin viesteihisi käsiksi. Ole siis tarkkana. Kun luot Proton-tilisi, tallenna salasana itsellesi talteen ja varmista, että sinulla on myös palautussähköpostiosoite tilillesi. ProtonMailista löytyy myös maksuton taso kattavilla ominaisuuksilla.

Protonilla on nyt myös ProtonDrive eli turvallinen tiedostojen säilytyspaikka, pilvipalvelu. Voit tallentaa sinne tiedostoja ja jakaa niitä linkillä, johon voit liittää salasanan, jonka voit myös asettaa vanhenemaan. Kurkista Oppilan vinkkisivulle ja löydät linkit näihin palveluihin.

F-Securen Freedome VPN

F-Secure Freedome VPN

PÄIVITYS: F-Secure ilmoitti juuri (28.2.2023) yhdistävänsä eri tietoturvatuotteensa yhdeksi F-Secure Total -tuotteeksi, joka sisältää myös VPN:n. Voit testata sitä maksutta 30 päivän ajan ja tilausvaihtoehtoja on useita alkaen yhdestä laitteesta aina seitsemään laitteeseen vuodeksi. 

Freedome VPN tarjoaa 16 eri sijaintia Euroopassa (ja lisää muualla maailmassa). Pohjoismaat ovat kaikki edustettuina ja Suomen välityspalvelin sijaitsee Espoossa. 

F-Secure on tuttu maailmanlaajuinen tietoturvayritys, jonka pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Se on varmasti tuttu monelle tietoturvatuotteistaan, antivirus-työkaluistaan ja toimimisesta aktiivisesti tietoturvan saralla jo pitkään. Jos jotain tapahtuu kybermaailmassa, usein kuulemme F-Securen asiantuntijoita haastatteluissa mediassa. Lue lisää Oppilan vinkkisivulta.

Miten käytän VPN-yhteyttä kännykällä?

Tässä parilla kuvakaappauksella ohjeet Proton VPN:n käytöstä kännykällä (iPhone). Tee ensin maksuton Proton-tilisi (lue lisää täältä) ja asenna Proton VPN -sovellus kännykkääsi sovelluskaupasta.

  1. Kun olet asentanut Proton VPN -sovelluksen kännykkääsi, käy kirjautumassa tilillesi Account-kohdasta. (Tässä kuvakaappauksessa VPN-yhteys on jo muodostettu, älä välitä siitä.)
Proton VPN asetukset

2. Jos haluat eurooppalaisen yhteyden, valitse Alankomaat listasta ja klikkaa yhdistämispainiketta.

Yhdistä Proton VPN -yhteys

3. VPN-yhteys on päällä ja näet yhteytesi IP-osoitteen. Tässä esimerkissä VPN-yhteys on Hollantiin ja IP-osoite viittaa myös sinne. Voit halutessasi tallentaa suosikkiyhteytesi profiiliksi kohdasta ”Save as profile”, jolloin alalaidan Quick Connect -ikoni yhdistää automaattisesti juuri haluamaasi yhteyteen.

Kun yhteys on aktiivinen, voit samasta painikkeesta (jonka nimi on aktiivisen yhteyden aikana Disconnect) katkaista yhteyden.

Mikä on VPN ja miksi sinäkin todennäköisesti tarvitset sellaisen? 10 kysymystä ja vastausta 1

Yhteenveto:

Jos vähänkin tunnet omatuntosi kolkuttelevan nettisurffailusta avoimissa verkoissa, nyt on hyvä hetki asentaa puhelimeesi ja muihin liikkuviin laitteisiisi VPN-ohjelma. Se onnistuu muutamalla näpäytyksellä. Muista valita VPN-palvelu, joka löytyy asennettavaksi laitteesi sovelluskirjastosta, luotettavasta lähteestä. Mikä on VPN? Nyt sinäkin tiedät!

Taina Norha Oppila Oy

Taina Norha

Löydät myös Tainan ja puolisonsa Kirjallisia-kirjablogin sekä sen Instagram-tilin @kirjallisia 

Similar Posts